TAGS

  Ανθολογία νέων γαλικιανών ποιητών

  14/11/2019 • 16:14
  Ανθολογία νέων γαλικιανών ποιητών
  • shares

  Η ανθολόγηση και η εισαγωγή είναι της Μανουέλα Παλάθιος που έγραψε και την εισαγωγή για την "Ανθολογία νέων Ιρλανδών Ποιητών" από τις εκδόσεις "Βακχικόν" πάλι. Η μετάφραση αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας που είχε η Σοφία Καρατζά με την Τερέσα Πάρδο. Το αποτέλεσμα αντανακλάται στον εικονοπλαστικό και ηχοκινητικό λεκτικό πλούτο που αποκομίζει ο αναγνώστης απ' την ανθολογία.

  H Γαλικία είναι περιοχή της βορειοδυτικής Ιβηρικής Χερσονήσου που από το 1978 αποτελεί Αυτόνομη Κοινότητα της Ισπανίας με πρωτεύουσα το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Επίσημες γλώσσες είναι τα ισπανικά και τα γαλικιανά.

  Γράφει, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή της η Μ. Παλάθιος:

  "Oι  νέοι ποιητές της Γαλικίας δεν γνώρισαν τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο .... Ωστόσο, αυτοί οι δημιουργοί προσδιορίζουν με σαφήνεια την ιδεολογική κληρονομιά και τις καταστροφικές συνέπειες της δικτατορίας στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Γαλικίας, την αδράνεια, τον παραλυτικό φόβο, τη μισαλλοδοξία, τον συντηρητισμό και τους λανθάνοντες κινδύνους μιας επιστροφής σε αυτό το ολοκληρωτικό παρελθόν. Οι συγκεκριμένοι ποιητές έχουν γεννηθεί μετά από την Έγκριση του Καθεστώτος Αυτονομίας της Γαλικίας (1981), το Διάταγμα για τη Διγλωσσία, με το οποίο ενσωματώθηκε η γαλικιανή γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλικίας (1979), ακόμα και μετά από τον Νόμο για τη Γλωσσική Κανονικοποίηση (1983). Γεγονός που εξηγεί τη στέρεη εκπαίδευσή τους στη γλώσσα και στη λογοτεχνία της Γαλικίας και την επιλογή τους να γράψουν στη μητρική τους γλώσσα ... και αποτελούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία. 

  Αυτοί οι νέοι ποιητές γράφουν στο πλαίσιο μιας τρομερής οικονομικής κρίσης, η οποία από το 2007 έπληξε τη νεολαία με ποσοστά ανεργίας που ανήλθαν στο 50% και κυμαίνεται ακόμη και τώρα στο 36%, με αποτέλεσμα να αφθονούν στην ποίησή τους θέματα όπως η φυγή και η εξορία. Στους πανεπιστημιακούς τίτλους τους πρέπει να προστεθούν μεταπτυχιακές σπουδές και παραμονή για σπουδές ή εργασία σε άλλες περιοχές της Ισπανίας και του εξωτερικού, καθώς γνωρίζουν ότι το εργασιακό τους μέλλον στη Γαλικία δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινο. .... Η ποίησή τους προσκολλάται σαν ναυαγός σε μια γλώσσα, μια κουλτούρα και ένα πλέγμα προσωπικών και καλλιτεχνικών σχέσεων, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές δομές παρακολουθούν με αμηχανία και αδιαφορία τη φυγή της νεολαίας. Συνεπώς,  αυτή η ποίηση αποπνέει την ιδέα της απώλειας, της αγανάκτησης, της διαρκούς άσκησης της μνήμης, της λαχτάρας για επιστροφή, της αφοσίωσης σε μια κουλτούρα και ένα φυσικό περιβάλλον που αγαπήθηκαν στην παιδική ηλικία και την πρώτη νιότη, αλλά τώρα απειλούνται. Ωστόσο, δεν πρόκειται τόσο για μια ελεγειακή ποίηση όσο για μια ποίηση της αυτοεπιβεβαίωσης, της αντίστασης, μια ποίηση που πιστεύει στον εαυτό της και γι’ αυτό μας σαγηνεύει και μας εκπλήσσει.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.