Νάπολι: επιθετικά εύστοχη, αμυντικά ευάλωτη (stats)

O αξιόπιστος στατιστικός δείκτης των Expected Goals καταδεικνύει πως το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι είχε μεγάλη ακρίβεια στα τελειώματά του τις δύο πρώτες αγωνιστικές της Serie A.
0
Γιαννίκος Δούσκας
06/09/2019 • 02:53
O Κάρλο Αντσελότι πρέπει να χαίρεται για την επίθεση, όχι για την άμυνα
  • shares
O στατιστικός δείκτης Expected Goals, χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από τους στατιστικολόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με πρωτοπόρο την Premier League. Εν ολίγοις, ο δείκτης βασισμένος σε ένα μοντέλο από χιλιάδες δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, αναφέρει πόσα γκολ πρέπει να πετύχει μια ομάδα βάσει των ευκαιριών της. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται έμφαση στην «ποιότητα» μιας τελικής προσπάθειας. Προφανώς, πρόκειται για επικουρικό εργαλείο, κι όχι για στατιστική…πανάκεια.

Το έγκυρο Calcio Datato συγκέντρωσε τα στοιχεία των δύο πρώτων αγωνιστικών από την Wyscout, σε ότι αφορά στα Εxpected Goals και τα συμπεράσματα που προκύπτουν αφορούν κυρίως τη Νάπολι. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, η οποία κατά δήλωσή του την τρέχουσα σεζόν έχει υλικό για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, έχει επιθετική ακρίβεια αλλά και αμυντική αδυναμία. Βάσει του δείκτη xG (Expected Goals) θα έπρεπε να έχει πετύχει 3,44 γκολ, ενώ έχει ήδη 7. Εξαιρετική κι η αποτελεσματικότητα της Τορίνο, που έχει πετύχει 5 γκολ, ενώ το xG είναι στο 2,53. Συνολικά 11 ομάδες έχουν πετύχει περισσότερα γκολ από ότι τους δίνει το xG και 9 λιγότερα γκολ, με την Μπολόνια να δημιουργεί ποιοτικές ευκαιρίες, αλλά να μην τις εκμεταλλεύεται στις δύο πρώτες αγωνιστικές.Σε ότι αφορά στα γκολ που θα έπρεπε να δεχθούν οι ομάδες κι εκεί βρίσκουμε τη Νάπολι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Βάσει των ευκαιριών των αντιπάλων της, έπρεπε να δεχθεί 3,28 γκολ κι έχει δεχθεί 7. Εξ ου κι ο προβληματισμός κυρίως για τις εμφανίσεις του Κουλιμπαλί. Η Σαμπντόρια έχει δεχθεί επίσης 7 γκολ, ενώ βάσει των xG των αντιπάλων της στις δύο πρώτες αγωνιστικές, έπρεπε να δεχθεί 3,46. Καλύτερη σε αυτόν τον τομέα παρουσιάζεται η προβιβασθείσα Ελλάς Βερόνα, η οποία έχει δει την μπάλα στην εστία της μόνο μια φορά, ενώ βάσει των στατιστικών έπρεπε να έχει δεχθεί 3,47. Αυτή είναι μια πρώτη στατιστική αποτίμηση των δύο αγωνιστικών της Serie A, έχοντας πάντα κατά νου πως το xG αποτελεί στατιστικό εργαλείο. 
Γράψτε το σχόλιο σας...
30/10/2019 • 07:14

Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.