Κρέσπο: «Μάχη για όλα...» (video)

Ηρθε στον Π.Α.Ο.Κ. χωρίς η πλειοψηφία να γνωρίζει πολλά γι’ αυτόν αλλά με την παρουσία του και την απόδοσή του στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση όλων.
Κωστής Μπότσαρης
12/07/2017 • 08:33
Ο Χοσέ Ανχελ Κρέσπο με τον Κωστή Μπότσαρη
  • shares
Ηρθε στον Π.Α.Ο.Κ. χωρίς η πλειοψηφία να γνωρίζει πολλά γι’ αυτόν αλλά με την παρουσία του και την απόδοσή του στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Ο Χοσέ Ανχελ Κρέσπο είναι από τους ποδοσφαιριστές που με τη δουλειά του στο γήπεδο σκαρφάλωσε στις συνειδήσεις όλων και δικαιωματικά λογίζεται ως ένα από τα βασικά γρανάζια της μηχανής της ομάδας την περασμένη σεζόν. Κεντρικός αμυντικός και κατ’ ανάγκη αριστερός οπισθοφύλακας με παραστάσεις από Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία, διαθέτει πλέον την εμπειρία να μιλήσει για την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα, τί κατάφερε και τί όχι, τί θέλει να θυμάται και τί όχι, ενώ μιλά αποκλειστικά στο «novasports.gr» τόσο για το παρόν όσο και για το άμεσο μέλλον. Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε
 
«Απίστευτη σεζόν .... Ηταν ένας πολύ καλός χρόνος και το λέω επειδή πήραμε έναν τίτλο, το Κύπελλο αλλά κι επειδή νιώθω πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη, με την ομάδα, με τον κόσμο. Στο ξεκίνημα δεν ήξερα τί να περιμένω. Μου φάνηκαν και ήταν – είναι όλα πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Ισπανία αλλά μετά συνειδητοποίησα πως οι Ελληνες είναι πολύ κοντά – σα λαός – με τους Ισπανούς, ο σύλλογος είναι αξιόλογος κι όλος ο χρόνος συνολικά κρίνεται ως πολύ καλός».
 
- Από τη μια η κατάκτηση του Κυπέλλου κι από την άλλη η αποτυχία της επίτευξης ενός στόχου που λείπει πολλά χρόνια από την ομάδα κι αυτός είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, παρότι φτάσατε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Τί σας δημιούργησε πιο έντονα συναισθήματα, η επιτυχία ή αποτυχία;
«Το ξέρω αυτό και το έχω κατανοήσει επειδή πολύς κόσμος μ’ έχει πιάσει και μου έχει πει πως ποτέ στο παρελθόν η ομάδα δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην πρώτη θέση τα προηγούμενα χρόνια και μας ζητούσαν να μη σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι τέλους. Οπως και κάναμε, προσπαθήσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, παρότι ήταν πολύ δύσκολο έχοντας και τους μείον τρεις βαθμούς στο ξεκίνημα αλλά είμαστε χαρούμενοι, όχι για το τέλος της σεζόν και τα πλέι οφ που δεν τα πήγαμε τόσο καλά αλλά για την κανονική περίοδο και φυσικά για το Κύπελλο. Νομίζω πως μετά από τόσα πολλά χρόνια ήταν σημαντικό να φέρουμε έναν τίτλο στην ομάδα».
 
- Οταν αποκτήθηκες από τον Π.Α.Ο.Κ. πολλοί δε σε γνώριζαν κι ίσως σε αντιμετώπισαν καχύποπτα. Βλέποντας πίσω στη σεζόν που έκανες, πιστεύεις πως τους έδωσες την πλέον πειστική απάντηση για το ποιός είσαι και το τί μπορείς να κάνεις;
«Εκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Εδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Αλλά είναι και λογικό να μη με γνώριζαν, ίσως δεν παρακολουθούν πολλοί το ισπανικό, το ιταλικό ή το αγγλικό πρωτάθλημα όπου είχα αγωνιστεί. Δεν είναι κάτι που με στεναχωρεί. Γιατί μπορεί να με γνώριζαν, να είχα κάνει μια καλή σεζόν πέρσι και να ερχόμουν εδώ και να έκανα μια κακή σεζόν. Γι’ αυτό και δεν το θεωρώ κάτι σημαντικό. Το πλέον σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή είναι να δείχνει κάθε σεζόν το ποιός είναι και το τί μπορεί να κάνει. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν κι αυτή τη σεζόν που ξεκινάει οφείλω ν’ αποδείξω πως αξίζω να βρίσκομαι εδώ και πως μπορώ να παίξω πολύ καλά».
 
- Ποιά θα επέλεγες ως τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της σεζόν και ποιό ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισες;
«Αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση μου την προσέφερε η κατάκτηση του Κυπέλλου γιατί μετά στην επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη είδα όλον τον κόσμο στους δρόμους της πόλης να πανηγυρίζουν, ειδικά στον Λευκό Πύργο κι όλο αυτό μου έδωσε να καταλάβω πόσο πολύ σημαντικό ήταν όχι μόνον για μας τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την ομάδα και τους οπαδούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το τέλος της σεζόν, όπου είχα ορισμένους τραυματισμούς, κάποια μικρά προβλήματα όπου κανονικά στον τελευταίό αγώνα δεν έπρεπε να αγωνιστώ αλλά είχαμε τόσα πολλά προβλήματα με απουσίες κι αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μου. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο, είναι φυσιολογικό, ορισμένες φορές ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αγωνίζεται παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όμως γενικά ήταν μια καλή σεζόν κι αυτό μας κάνει χαρούμενους».
 
- Επειδή μνημόνευσες το τέλος της σεζόν, τί συνέβη στα πλέι οφ κι η ομάδα έδειχνε πως έμεινε από ενέργεια, σα να μπήκε στα πλέι οφ «άδεια», χωρίς πάθος, χωρίς αποφασιστικότητα, θαρρείς κι η σεζόν είχε ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του Κυπέλλου;
«Νομίζω πως μπήκαμε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν πάρα πολύ κουρασμένοι, έχοντας δώσει πάρα πολλούς αγώνες, μετά από πάρα πολλές προπονήσεις. Κατά συνέπεια στο τέλος ήταν πολύ δύσκολα για μας. Είδαμε πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν είχαμε τόσους τραυματισμούς όσους είχαμε μόνον στα πλέι οφ. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολα ήταν για μας λόγω της κόπωσης. Ωστόσο δεν αποτελεί δικαιολογία αυτό. Δεν ήμασταν καλοί. Πρέπει να διδαχτούμε και να βελτιωθούμε πάνω σ’ αυτό. Μπορεί να κερδίσαμε το Κύπελλο αλλά θέλαμε και την πρώτη θέση στα πλέι οφ για να παίρναμε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές τις συνθήκες και μια επιτυχία να μην προκαλεί εφησυχασμό. Το πρωτάθλημα είναι το πιο σημαντικό μέχρι τέλους».
 
- Τί σε δίδαξε η πρώτη σου σεζόν στην Ελλάδα;

«Τα πάντα ... Ηταν πολύ σημαντική εμπειρία στα πάντα. Επαναλαμβάνω πως ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για μένα επειδή έμαθα πολλά πράγματα. Τη χώρα, τη γλώσσα, την κουλτούρα, το ποδόσφαιρο, το στιλ, τα πλέι οφ.. . Θεωρώ πως ήταν πολύ ορθή η επιλογή που έκανα να έρθω εδώ και τώρα θέλω να συνεχίσω για να γίνω ακόμη καλύτερος».
 
- Η σημαντικότερη αλλαγή στην ομάδα αφορά την τεχνική ηγεσία. Τί έχει αλλάξει, αν έχει αλλάξει ...
«Κοιτάξτε .... και οι δυο είναι νεαροί προπονητές κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, επειδή θέλουν να μάθουν αφιερώνοντας πολλές ώρες την ημέρα στη δουλειά τους κι αυτό είναι καλό για μας. Διαθέτουν πολύ καλή νοοτροπία επειδή μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιζαν ποδόσφαιρο, ήταν ... ποδοσφαιριστές. Σίγουρα έχουν διαφορές αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ακόμη. Δεν έχουμε δουλέψει τόσο πολύ με το νέο μας κόουτς αλλά έχω αντιληφθεί πως θέλει ν’ αλλάξει λίγο το στιλ που αγωνιζόμασταν, ν’ αλλάξει τον σχηματισμό, θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Το θέμα είναι να μπορέσουμε εμείς να βγάλουμε στο γήπεδο την εικόνα κι όλα αυτά που θέλει. Γιατί ένας προπονητής έχει στο μυαλό του κάποια πράγματα όμως το σημαντικό είναι να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές του να το κατανοήσουν και να το βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο. Η ουσία είναι πως είχαμε έναν πάρα πολύ καλό προπονητή και πως έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή. Κι αυτό είναι κάτι που μας κάνει χαρούμενους κι αυτό μας γεμίζει ευθύνη να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».
 
- Πόσο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, η ομάδα δεν αισθάνεται την ανάγκη να προβεί σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της;

«Ναι, νομίζω πως όλοι καταλάβαμε πως πέρσι η ομάδα ένιωσε την ανάγκη ν’ αλλάξει πολλούς ποδοσφαιριστές της. Αντίστοιχα έγινε αντιληπτό πως φέτος δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη αλλά η αντίστοιχη της απόκτησης τριών – τεσσάρων που θ’ ανεβάσουν την ομάδα επίπεδο. Το σημαντικό για κάθε σεζόν είναι να κρατάς έναν κορμό ώστε να μη χάνεται η συνοχή της ομάδας και να μπορείς να ξεκινάς δυνατά και με αξιώσεις τη σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, φυσικά και θ’ αποκτηθούν νέα μέλη που θα οδηγήσουν την ομάδα πιο ψηλά».
 
- Θα ήταν ... σοφό να μιλήσουμε για στόχους, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σ’ αυτό της ομάδας για την επικείμενη σεζόν;
«Προσωπικά προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα συνέχεια, δε βάζω κάποιους συγκεκριμένους στόχους, παρά να παίζω αλλά η ομάδα είναι πάνω από όλους. Οπότε θα κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω το σύνολο σε κάθε περίπτωση και για την ομάδα, το όνειρό μου είναι να πάρω το πρωτάθλημα αλλά θέλω να τα κερδίσω όλα. Ελπίζω ν’ αντέξουμε μέχρι τέλους, να πολεμήσουμε για το Πρωτάθλημα, το Κύπελλο, όλα κι αυτός είναι ο στόχος».
Γράψτε το σχόλιο σας...
30/10/2019 • 07:14

Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.