TAGS

  Lydia Review

  26/03/2020 • 17:01
  Lydia Review
  • shares

  Ποιο είναι τελικά το τέρας στη ντουλάπα;

  Πολλές φορές η τέχνη που άλλοτε χρησιμοποιείται για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει το κοινό μπορεί να έχει πολύ βαθύτερο νόημα και σκοπό απ' ότι φαίνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα video games, αφού ο συνδυασμός ήχου-εικόνας και οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης που δίνονται στον παίκτη δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και παρουσίαση ιδεών και σεναρίων με πολύ σημαντικά νοήματα. Το Lydia είναι ένα visual novel με τη μορφή μίας μικρής περιπέτειας που παρουσιάζει από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού το περιβάλλον μίας προβληματικής οικογένειας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού.

  Το παιχνίδι, αν και δεν ανήκει στην κατηγορία horror με την παραδοσιακή έννοια, ξεκινά με τον συνηθισμένο τρόπο που ξεκινούν τα περισσότερα horror games με πρωταγωνιστές παιδιά και ένα τέρας που βρίσκεται στην ντουλάπα. Στην περίπτωση της Lydia δυστυχώς το τέρας είναι πραγματικό και αποτελείται από τους δαίμονες που γεννήθηκαν μέσα της σαν αποτέλεσμα κάθε κακής εμπειρίας που βίωσε ως παιδί. Μόνη συντροφιά της ένας μωβ αρκούδος που πολλές φορές την παρηγορεί λέγοντάς της πως το τέρας είναι άκακο και μπορεί να της το αποδείξει, ενώ άλλες καταλήγει να την τρομάζει περισσότερο. Ο αρκούδος που οδηγεί την Lydia στις περιπέτειές της δεν είναι παρά αποκύημα της φαντασίας της, μία ζωντανή μορφή του λούτρινου που είχε μικρή, και είναι αυτός που την ταξιδεύει στις αναμνήσεις της.

  Οι αναμνήσεις της Lydia ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία. Ψάχνοντας τον αρκούδο της στο δωμάτιό της ανοίγει την ντουλάπα και ακολουθώντας ένα φως αρχίζει να βλέπει έναν άλλο κόσμο, τον πραγματικό, το τέρας και όχι την εξιδανικευμένη εκδοχή του. Απόρριψη και αδιαφορία από την οικογένεια λόγω χρήσης ουσιών, προβληματικές καταστάσεις και ένα άγνωστο πλήθος κόσμου στο σπίτι, κακές διαπροσωπικές σχέσεις με συνομηλίκους και γενικά τραυματικές εμπειρίες είναι αυτά που διαμόρφωσαν τη σημερινή Lydia με τις ανασφάλειες και τους δαίμονες που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει. Το Lydia επικεντρώνεται στην ιστορία από τα μάτια της Lydia, όμως υπάρχουν στιγμές όπου φαίνεται πως όλοι έχουν τους δαίμονές τους και μία αρνητική συμπεριφορά δεν είναι πάντα επιλογή, αλλά συνέπεια πολλών παραγόντων.

  Το gameplay είναι σε γενικές γραμμές αργό και ήρεμο. Η ιστορία είναι χωρισμένη σε κεφάλαια που διηγούνται διαφορετικές εμπειρίες από τη ζωή της Lydia και μάλιστα σε αρκετές διαφορετικές φάσεις της ζωής της, μέχρι να φτάσετε στο τελευταίο και να δείτε πώς τελικά εξελίχθηκε αυτό το μικρό κορίτσι. Η ελευθερία εξερεύνησης των χώρων όπου βρίσκεστε είναι περιορισμένη, όμως μπορείτε να δείτε όσα στοιχεία είναι σημαντικά, και αν είστε παρατηρητικοί και κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες. Το Lydia περιλαμβάνει αρκετούς διαλόγους που έχουν ως κύριο σκοπό την εξιστόρηση συγκεκριμένων γεγονότων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε ενεργά και να επιλέξετε συγκεκριμένες απαντήσεις ή μάλλον συγκεκριμένη προσέγγιση στα θέματα της συζήτησης.

  Δυστυχώς οι επιλογές σας δε φαίνεται να επηρεάζουν την έκβαση της συζήτησης καθώς πολλές φορές πρέπει να δείτε και τις τρεις εναλλακτικές επιλογές και τις συνέπειές τους για να προχωρήσετε παρακάτω. Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι "απρόσωποι", ενώ μαθαίνουμε ελάχιστα στοιχεία για την προσωπικότητά τους, με εξαίρεση τα κεντρικά πρόσωπα στη ζωή της Lydia, με τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και των οποίων η συμπεριφορά είναι αυτή που τελικά διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα της Lydia. Η διάρκεια της ιστορίας της ζωής της Lydia δυστυχώς δεν ξεπερνά τη μία ώρα, όμως ακόμα και σε αυτή τη μικρή διάρκεια το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι δημιουργοί και το πρόβλημα που θίγουν γίνεται αντιληπτό με το παραπάνω.

  Η εμφάνιση της δημιουργίας της Platonic Partnership είναι σκοτεινή και συνάδει με το σενάριο και όσα θέλουν να δείξουν οι δημιουργοί. Κυρίαρχα είναι το άσπρο και το μαύρο χρώμα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις, όπως με τον αρκούδο της Lydia ο οποίος ξεχωρίζει μέσα στο σκοτάδι καθώς αντιπροσωπεύει ένα από τα λίγα θετικά πράγματα στη ζωή της σαν παιδί. Ο σχεδιασμός τόσο των χαρακτήρων όσο και του περιβάλλοντος είναι γενικά απλός και δεν κλέβει την προσοχή από την ιστορία. Η μουσική του είναι εξαιρετική και σε απόλυτη συνέργεια με την εμφάνιση, με ambient ήχους να συμπληρώνουν το συναίσθημα που δημιουργεί κάθε στιγμή η ιστορία. Μόνο αρνητικό στοιχείο του ήχου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το voice acting, αφού οι "κραυγές" που έχουν αντικαταστήσει την ομιλία δεν είναι τόσο εύηχες σε όλους τους χαρακτήρες.

  To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Nakana.io.


  Πηγή: IGN Greece

  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.