TAGS

  MediEvil (2019) Review

  03/12/2019 • 13:01
  MediEvil (2019) Review
  • shares

  Βγάζοντας τους σκελετούς από την ντουλάπα.

  To πρωτότυπο Medievil μπορεί να μην ήταν από τους καλύτερους τίτλους του PS1, αλλά κατάφερε να παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη μας εξαιτίας της “προσωπικότητάς” του, του μακάβριου χιούμορ του και του γοητευτικού πρωταγωνιστή του. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του remake του, τα γέρικα κόκαλά μας άρχισαν να τρίζουν από συγκίνηση. Εξακολουθούμε βέβαια να απορούμε γιατί η Sony όλα αυτά τα χρόνια είχε ξεχάσει τη συγκεκριμένη σειρά, αλλά ευελπιστούμε ότι η κυκλοφορία αυτή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να δούμε τον Sir Daniel Fortesque σε νέες περιπέτειες.

  Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εξ' αρχής, ότι το remake του Medievil απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους νοσταλγούς του πρωτότυπου τίτλου. Η Other Ocean Emeryville θεώρησε φρόνιμο να προσεγγίσει το πρωτότυπο Action-Adventure του 1998 με σεβασμό και να διατηρήσει το gameplay του αναλλοίωτο. Το γεγονός αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν είχαμε να κάνουμε με μια άρτια σε όλους τους τομείς δημιουργία, ωστόσο αρκετοί από τους βασικούς μηχανισμούς της ήταν κάπως... αδέξιοι. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη μας το γεγονός ότι το game development έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία εικοσαετία, αρκετά στοιχεία του Medievil, όπως η έλλειψη των checkpoints, μοιάζουν παρωχημένα με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.

  Για τους αμύητους να σημειώσουμε, ότι το Medievil μας αφηγείται την ιστορία του ιππότη του Sir Daniel Fortesque, o οποίος σύμφωνα με τους θρύλους νίκησε τον διαβολικό μάγο Zarok και έσωσε το βασίλειο του Gallowmere, αλλά στην πορεία υπέκυψε στα τραύματά του. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Sir Daniel πέθανε από ένα βέλος πριν οδηγήσει τα στρατεύματα του βασιλιά Peregrin στη νίκη. Έναν αιώνα αργότερα, ο Zarok ανασταίνει τους απέθαντους πολεμιστές και ετοιμάζεται να εκδικηθεί το Gallowmere. Αυτό που δεν γνωρίζει όμως είναι ότι τα ξόρκια του θα αναστήσουν από... σπόντα και το κουφάρι του Sir Daniel. Με ένα μάτι και ένα σαγόνι λιγότερο λοιπόν, ο ήρωάς σας βγαίνει από την κρύπτη του για να σώσει -αυτή την φορά στ' αλήθεια- το Gallowmere και να εξολοθρέψει τον σατανικό μάγο.

  Όσοι είχατε ασχοληθεί με το πρωτότυπο στο PlayStation 1 θα διαπιστώσετε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το gameplay τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα θυμάστε. Οι περισσότερες αλλαγές παρατηρούνται στον οπτικοακουστικό τομέα, καθώς έχουν προστεθεί αρκετά νέα voice-overs, ενώ τα πρωτότυπα μουσικά θέματα έχουν υποστεί remaster και έχουν ενορχηστρωθεί από τη συμφωνική ορχήστρα της Πράγας. Στο οπτικό κομμάτι, το νέο Medievil έχει ένα νέο “φρέσκο” look, καθώς οι developers έχουν χτίσει τον κόσμο του -σχεδόν- από το μηδέν, εκμεταλλευόμενοι το hardware του PS4. Δεν μιλάμε δηλαδή για ένα remaster, όπως είχαμε στο δει στο Medievil: Resurrection του PSP, αλλά για ένα ολοκληρωτικό remake.

  Σε γενικές γραμμές επικροτούμε την προσπάθεια της Other Ocean Emeryville, ωστόσο κάποιοι τομείς έχριζαν μεγαλύτερης βελτίωσης. Ένας από αυτούς είναι η κάμερα, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει στατική και δεν σας παρέχει το καλύτερο δυνατό οπτικό πεδίο. Σε σύγκριση βέβαια με την προβληματική κάμερα που είχαμε δει στην αρχική έκδοση του Medievil τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Η προσθήκη της over-the-shoulder κάμερας οπτικής τρίτου προσώπου, η οποία ενεργοποιείται κρατώντας πατημένο το L1, δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση ουσιαστική, αφού δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό. Επιπροσθέτως, υπάρχουν αρκετά levels στα οποία δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσετε. Το αδέξιο σύστημα μάχης με το ανύπαρκτο collision detection επίσης θα μπορούσε να διορθωθεί, αλλά οι developers προτίμησαν να μην προβούν σε αλλαγές. Όπως και στο πρωτότυπο Medievil, θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να καταφύγετε είτε στο button mashing, είτε στα ranged όπλα σας, γιατί διαφορετικά οι εχθροί θα συνωστισθούν γύρω σας και τα hit points σας θα εξανεμιστούν σε χρόνο dt.

  Η παντελής απουσία των checkpoints σηκώνει αρκετά μεγάλη συζήτηση, καθώς υπάρχουν σθεναρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Προφανώς εν έτη 2019 δεν είναι ότι πιο διασκεδαστικό να παίζεις μισή ώρα ένα level και μετά αφού πεθάνεις να πρέπει να παίξεις ξανά από την αρχή. Από την άλλη αυτό ακριβώς συνέβαινε στο πρωτότυπο Medievil και σε δεκάδες ακόμη games της τότε εποχής. Σαφέστατα υπήρξαν περιπτώσεις, όπως στο boss fight του The Enchanted Wood, που πεθάναμε και αρχίζαμε να κατεβάζουμε καντήλια, αφού θα έπρεπε να επαναλάβουμε την όλη διαδικασία. Μετά όμως όταν το είδαμε λίγο πιο ψύχραιμα συνειδητοποιήσαμε ότι ξεκινήσαμε το level με τα μισά μας health vials. Εκείνη τη στιγμή θυμηθήκαμε τι ακριβώς είχαμε κάνει πριν από 20 χρόνια, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να κάνουμε backtracking σε ένα προηγούμενο level και να γεμίσουμε τα hit points μας. Όταν μάλιστα κάναμε backtracking αποκτήσαμε ένα επιπλέον health vial, εξερευνώντας μια περιοχή που είχε διαφύγει της προσοχής μας.

  Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι με λίγη παραπάνω προσοχή λύνονται όλα τα προβλήματα που εγείρονται από την απουσία των checkpoints. To backtracking αν μη τι άλλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το gameplay του Medievil, που με τη σειρά του είναι επηρεασμένο από τίτλους, όπως το The Legend of Zelda. Αυτό ακριβώς δε το στοιχείο μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον τότε, καθώς είχαμε αφιερώσει αρκετές ώρες στο να παίζουμε ξανά και ξανά τις ίδιες πίστες μέχρι να βρούμε όλα τα μυστικά τους. Στην παρούσα έκδοση πέρα από τα Chalices, έχουν προστεθεί τα Lost Souls, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούνται 2-3 playthroughs σε κάθε level για να μπορέσετε να συλλέξετε όλα τα αντικείμενα.

  Μιας και αναφερθήκαμε στα Chalices, να θυμίσουμε ότι σε κάθε level υπάρχει ένα από αυτά και για να το συλλέξετε θα πρέπει να εξουδετερώσετε όλους τους εχθρούς. Κάθε φορά που επιστρέφετε τα Chalices στο Hall of Heroes ανταμείβεστε με νέα όπλα, όπως σπαθιά, τσεκούρια και τόξα, με χρυσάφι ή πολύτιμα health vials. Εάν δε συλλέξετε και τα 20 Chalices θα μπορέσετε να δείτε και το true ending του παιχνιδιού. Στην περίπτωση των Lost Souls, θα πρέπει να αναζητήσετε αυτές τις 19... χαμένες ψυχές και στη συνέχεια να της βοηθήσετε να βρουν γαλήνη, ολοκληρώνοντας ένα side quest. Όσοι μπουν σε αυτή την διαδικασία, θα κερδίσουν τα σχετικά trophies και θα ξεκλειδώσουν την πρωτότυπη έκδοση του παιχνιδιού για το PS1.

  Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.


  Πηγή: IGN Greece

  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.