TAGS

  Φινλανδία: Ανοίγει τον δρόμο για την εξάωρη εργασία;

  26/10/2020 • 09:00
  Φινλανδία: Ανοίγει τον δρόμο για την εξάωρη εργασία;
  • shares

  Την ώρα που ο κόσμος έχει κλονιστεί από τον COVID-19, η Φινλανδία προσελκύει και πάλι την προσοχή για αυτό που κάποιοι κρίνουν ως ουτοπική πρόταση: μια ριζική μείωση των ωρών εργασίας. Αλλά αυτή τη φορά, η πρόταση δεν είναι απρόσιτη. Η πρωθυπουργός της χώρας, Sanna Marin, (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SDP) υπήρξε από καιρό υποστηρικτής μιας εξάωρης εργασίας. Στις 24 Αυγούστου, αφού είχε εκλεγεί επίσημα ως πρόεδρος του SDP, πήρε την ευκαιρία να ανακοινώσει στα μέλη του κόμματος ότι η χώρα χρειάζεται «ένα σαφές όραμα και συγκεκριμένα βήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Φινλανδία μπορεί να προχωρήσει σε λιγότερες ώρες εργασίας και οι Φινλανδοί εργαζόμενοι να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες».

  Η διάσκεψη του κόμματος απέρριψε την πρόταση της Marin, αλλά η πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ωρών εργασίας σε εθνικό επίπεδο χωρίς μείωση των μισθών τα επόμενα τρία χρόνια, σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ενώσεις εργαζομένων.

  Για να πετύχει αυτό το σχέδιο, η Marin πρέπει επίσης να πείσει τα άλλα τέσσερα κόμματα του φινλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, χάρη στην ισχυρή παρουσία του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας (Vasemmistoliitto). Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών γειτόνων τους, οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες δεν διστάζουν να συνεργαστούν στενά με τους πιο ριζοσπαστικούς ομολόγους τους. Ανάμεσά τους είναι ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Aino-Kaisa Pekonen, ο οποίος χαιρέτισε πρόσφατα τις προτάσεις της Marin, ζητώντας εθνικές δοκιμές μιας εξάωρης εργάσιμης ημέρας καθώς και μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

  Ο άμεσος καταλύτης για την κίνηση της Marin είναι η μεγάλη αλλαγή που έφερε ο κοροναϊός στα παγκόσμια πρότυπα εργασίας.
  Στην πραγματικότητα, η περικοπή του ωραρίου εργασίας αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό στόχο τόσο στην Σκανδιναβία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Από τις πρώτες δεκαετίες του, το εργατικό κίνημα ζήτησε τη μείωση της εργάσιμης ημέρας δέκα ωρών, δώδεκα ωρών ή δεκαέξι ωρών σε «8 ώρες για εργασία, 8 ώρες για ανάπαυση και 8 ώρες για ό, τι θα θέλαμε». Εάν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως όνειρο στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι εργάτες στις σκανδιναβικές χώρες και αλλού κέρδισαν αυτή τη νίκη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του εικοστού αιώνα.

  Καθώς οι οικονομίες μεταμορφώθηκαν και η τεχνολογία προχώρησε τις επόμενες δεκαετίες, οι περαιτέρω μειώσεις των ωρών εργασίας φαινόταν όχι μόνο λογικές αλλά απαραίτητες. Τη δεκαετία του 1970, οι σκανδιναβικές φεμινιστικές οργανώσεις συνεργάστηκαν με συνδικάτα και άλλα εργατικά κινήματα για να επισημάνουν ότι οι εργάσιμες ημέρες των γυναικών σπάνια σταματούν στις οκτώ ώρες, όταν επιβαρύνονται επίσης με τη «δεύτερη βάρδια» του σπιτιού. Προς το παρόν, ενώ οι γυναίκες στη Σκανδιναβία έχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στον κόσμο, αναλαμβάνουν δυσανάλογα την εργασία μερικής απασχόλησης - συχνά μια ανάγκη, όταν πρέπει επίσης να εκπληρώνουν κι άλλα καθήκοντα.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.