TAGS

  Ανθρωπόπαυση: Όταν η ανθρωπότητα κάνει... διάλειμμα

  06/07/2020 • 07:49
  Ανθρωπόπαυση: Όταν η ανθρωπότητα κάνει... διάλειμμα
  • shares

  Το ανθρώπινο είδος, το “κυρίαρχο είδος” στον πλανήτη Γη, που εξουσιάζει και ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των οικοσυστημάτων, εκμεταλλεύοντας και καταδυναστεύοντας την άγρια ζωή και τη φύση, για πρώτη φορά στην ιστορία αναγκάστηκε να μείνει, σε πρωτοφανή κλίμακα, κλεισμένο στα σπίτια του για μεγάλο χρονικό διάστημα, φοβούμενο την πανδημία της Covid-19. Το γεγονός από τη μία καταβαράθρωσε την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας ένα τσουνάμι χρεοκοπιών, εκτόξευση της ανεργίας και της φτώχειας, και μείωση της ανθρώπινης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Από την άλλη όμως ήταν μια αναπάντεχα ευχάριστη εξέλιξη για την άγρια ζωή και τη φύση γενικότερα, η οποία κατάφερε έτσι να επωφεληθεί, να πάρει μια “μεγάλη ανάσα” από την επίμονη και ολοένα αυξανόμενη πίεση της ανθρωπότητας, και του καπιταλιστικού υπερκαταναλωτικού μοντέλου, στο περιβάλλον. Αυτή η περίοδος ήταν για τη φύση μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα, μια ανακούφιση, μια μικρή δεύτερη ευκαιρία για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, αλλά και για την ευημερία της άγριας ζωής.

  Anthropopause (Ανθρωποπαύση): μια ευκαιρία για τη φύση

  Το εκτεταμένο Lockdown λόγω της Covid-19 επέτρεψε, για πρώτη φορά σε πλανητική κλίμακα, στους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια φύση. Η αισθητά μειωμένη ανθρώπινη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκάλυψε και θα αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές των επιπτώσεών των δραστηριοτήτων μας στα άγρια ζώα και φυτά, παρέχοντας σημαντική καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να μοιραστούμε το χώρο σε αυτόν τον πολυσύχναστο πλανήτη. Χάρη στο Lockdown, στο οποίο κατέφυγαν τους τελευταίους μήνες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ελέγξουν τη διάδοση της Covid-19, οι ειδικοί και οι ερευνητές έχουν πλέον στη διάθεσή τους αρκετές και σημαντικές πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-άγριας ζωής κατά τον 21ο αιώνα.

  Πρότειναν μάλιστα κι έναν νέο όρο, που προέρχεται κι αυτός από την πλούσια ελληνική γλώσσα, την Anthropopause (Ανθρωποπαύση) ή Anthropause σε πιο σύντομη μορφή, η οποία περιγράφει μια περίοδο ασυνήθιστα μειωμένης ανθρώπινης κινητικότητας ή επιβράδυνσής της, κυρίως των ταξιδιών και των μεταφορών. Η συγκεκριμένη μελέτη και ο σκοπός της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

  Το “μεγάλο διάλειμμα” της ανθρωπότητας


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.