TAGS

  H KGB πίσω από τη σφαίρα επιρροής του «σύγχρονου Τσάρου»;

  01/07/2020 • 18:49
  H KGB πίσω από τη σφαίρα επιρροής του «σύγχρονου Τσάρου»;
  • shares

  Τα αρχικά της KGB (Επιτροπή για την Κρατική Ασφάλεια της Σοβιετικής Ένωσης) πολύ συχνά συνοδεύουν τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάφορα δημοσιεύματα και αναλύσεις που αφορούν τον επί εικοσαετία και πλέον ηγέτη μίας εκ των υπερδυνάμεων του πλανήτη. Η δημοσιογράφος Κάθριν Μπέλτον στο νέο της βιβλίο «Οι άνθρωποι του Πούτιν: Πως η KGB πήρε τον έλεγχο στη Ρωσία και μετά στη Δύση» (“Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West”) επιχειρεί όχι απλώς να δείξει πως η θητεία του Πούτιν στις μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ επηρέασε τον ίδιο ως πολιτικό και κυβερνήτη αλλά πως διαμόρφωσε μέσω αυτού τη σύγχρονη Ρωσία επιτρέποντάς της να επιβληθεί στη Δύση. 

  Η Μπέλτον υποστηρίζει ότι ο Πούτιν ποτέ δεν άφησε στην άκρη την αποστολή του να αποκαταστήσει την εξουσία της KGB και επιχειρεί να ανιχνεύσει τη σταδιοδρομία του Πούτιν και των συνεργατών του από το πεδίο της κατασκοπίας τη δεκαετία του 1980 έως και την κορυφή της ρωσικής επιχειρηματικότητας και πολιτικής. Σύμφωνα, με τη Μπέλτον ο Ρώσος πρόεδρος και όλοι οι άνθρωποι του προέδρου έχουν σφυρηλατήσει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο της KGB για να επιτύχουν την παραμονή στην εξουσία, τη χειραγώγηση των ροών του χρήματος και την εμβάθυνση της ρωσικής επιρροής στη Δύση. 

  Η δημοσιογράφος κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, όπου το 1985 ο Πούτιν τοποθετήθηκε ως αξιωματικός των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Foreign Policy, οι πτυχές της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εν πολλοίς άγνωστες. Οι περισσότερες αναφορές τον θέλουν απλώς να μαθαίνει γερμανικά και να κάνει τη ζωή του. Η Μπέλτον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν διοικούσε ομάδες πρακτόρων, στρατολογούσε, είχε εμπλακεί σε κλοπή τεχνολογιών ακόμη και με τη διαχείριση υποθέσεων τρομοκρατικών ομάδων που κατηγορήθηκαν για δολοφονίες στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν ανήκε στους μυστικούς που είχαν αναλάβει δράση, ώστε η KGB να μπορέσει να διατηρήσει την επιρροή της σε περίπτωση κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία ήδη ανέμεναν αξιωματικοί της υπηρεσίας. Κατά κύριο λόγο, αυτή σήμαινε τη δημιουργία «μαύρων ταμείων» με «έμπιστους θεματοφύλακες» και «φιλικές εταιρείες» και τη δημιουργία σύνθετων συστημάτων λαθρεμπορίου και δικτύων πρακτόρων στο εξωτερικό. Εν ολίγοις κατά τη Μπέλτον «αυτό που ήταν ο Πούτιν και η KGB τη δεκαετία του 1980 ήταν το σχέδιο για όλα όσα θα ακολουθούσαν». 

  Από το 1980 στο 2016 και τον Τραμπ 

  Αφήνοντας πίσω το πιο μακρινό 1980 και ερχόμενη στο πιο πρόσφατο 2016, η Μπέλτον επικεντρώνεται σε αυτόν που θεωρεί θύμα και δούρειο ίππο παράλληλα του Πούτιν στην Αμερική. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ για χάρη του οποίου η μισή Αμερική εξανίσταται ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές. Κατά τη συγγραφέα ο Ντόναλντ Τραμπ περιβαλλόταν από μετα-σοβιετικούς πράκτορες πολύ πριν βρεθεί στο Λευκό Οίκο. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις τακτικές της KGB για να εμπλέξουν τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ σε έναν ιστό οικονομικών υποχρεώσεων. 


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.