TAGS

  Οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο

  01/06/2020 • 22:56
  Οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο
  • shares

  Η ολοένα και πιο ενεργητική εμπλοκή της Τουρκίας στις εμφύλιες συγκρούσεις στη Λιβύη, και γενικότερα στο μακροχρόνιο Λιβυκό Ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων και φιλοδοξιών της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο δραστήριου γεωπολιτικού παίκτη στην περιφέρεια της, ανασύροντας από το σεντούκι της ιστορίας ακόμη και σχέδια ανασύστασης μιας μετα-οθωμανικής αυτοκρατορίας του 21ου αιώνα.
   
  Κίνηση υψηλού ρίσκου

  Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Τουρκία έχει εμπλακεί, ακόμη και στρατιωτικά, στον λιβυκό εμφύλιο επιλέγοντας -για λόγους γεωπολιτικής, καθώς και οικονομικών και γεωπολιτισμικών συμφερόντων-, την πλευρά του Φαγέντ αλ-Σαράτζ και την κυβέρνηση των δυνάμεων της Εθνικής Συμφωνίας, που ιδεολογικο-πολιτικά πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με έδρα την Τρίπολη. Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς στη Λιβύη έχουν συμφέροντα και έχουν εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μας και όλοι οι περιφερειακοί παίκτες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το “λεωφορείο” είναι σχεδόν γεμάτο, αλλά η Τουρκία φρόντισε να τρυπώσει και να βρει μια θέση για την ίδια και τις φιλοδοξίες της. Και αυτό διότι το γεωπολιτικό έπαθλο είναι μεγάλο. Όποιος ελέγχει ή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη έχει ρόλο συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
   
  Στο τέλμα του λιβυκού proxy war

  Η Λιβύη βρίσκεται στο τέλμα ενός εμφυλίου πολέμου επί σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί και εξελίχθηκε σε περιφερειακό πόλεμο δια αντιπροσώπων (proxy war), όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και στη Συρία. Η Λιβύη όμως είναι πιο σημαντική. Από τη μία λόγω γεωγραφικού μεγέθους της και των πλούσιων αποθεμάτων σε ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και αέριο) που διαθέτει. Από την άλλη επειδή αποτελεί μια πύλη για τους μετανάστες που έρχονται από την Αφρική  με κατεύθυνση την Ευρώπη, αλλά κι επειδή όποιος κερδίσει στη Λιβύη θα αναδειχθεί σε ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη σε όλη τη Μέση Ανατολή.

  Ορμώμενος από την ανατολική Λιβύη ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) έλεγχε ως πρόσφατα σχεδόν το 90% του λυβικού εδάφους και τις περισσότερες πετρελαιοπηγές. Υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, ενώ φαίνεται να λαμβάνει υποστήριξη από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη του Φαγέντ αλ-Σαράτζ υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ κι εμμέσως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Ο Χαφτάρ φάνηκε έτοιμος να πάρει την Τρίπολη τους τελευταίους μήνες, αλλά τις τελευταίες βδομάδες οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να οπισθοχωρήσουν, κυρίως εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής, εγκαταλείποντας και μια σημαντική στρατιωτική τους βάση έξω από τη λιβυκή πρωτεύουσα.

  Οι δύο βασικοί στόχοι της Τουρκίας


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.