TAGS

  Το ευρωπαϊκό «Σινικό Τείχος» απέναντι στην κλιματική αλλαγή

  24/02/2020 • 08:28
  Το ευρωπαϊκό «Σινικό Τείχος» απέναντι στην κλιματική αλλαγή
  • shares

  Ο κόσμος μας χάνει τον πόλεμο με την κλιματική αλλαγή. Κι επειδή αυτή η κοσμογονική ήττα διαγράφεται ήδη στον ορίζοντα αρχίζει ήδη να δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Η άρνηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη μας να παραδεχθούν ανοικτά το πρόβλημα και να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα «θεραπείας» του, φέρνουν το Σημείο Χωρίς Επιστροφή (Point of No Return ή PNR) απελπιστικά κοντά μας. 

  Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους και τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση (Φαινόμενο του Θερμοκηπίου), θεωρείται ήδη γεγονός και, σε μεγάλο βαθμό, ανεπίστρεπτη διαδικασία. Το μόνο στο οποίο διαφωνούν ακόμη είναι αν συμβεί 2-3 δεκαετίες πριν από τις αρχικές προβλέψεις και για το κατά πόσο θα ανέβει ακριβώς η παγκόσμια θερμοκρασία και η μέση στάθμη των θαλασσών μέχρι το 2100. Το ότι θα ανέβουν θεωρείται πλέον αναπόφευκτο γεγονός, καθώς συμβαίνει ήδη κάθε χρόνο που περνάει. Γι' αυτό και πολλές κυβερνήσεις και χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αρνητικών επιπτώσεων της πλανητικής υπερθέρμανσης, έχουν περάσει ήδη στην άμυνα και σχεδιάζουν πολυδάπανους τρόπους και μεγα-κατασκευές ώστε να περιορίσουν τις ζημίες και τις περιβαλλοντικές καταστροφές στις ευάλωτες χώρες τους. 

  Μια μέγα - κατασκευή για προστασία της Βόρειας Ευρώπης από την Κλιματική Αλλαγή

  Στην Ευρώπη οι περιοχές και χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα θεωρούνται ως οι πλέον ευάλωτες στις καταστροφικές επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Γι' αυτό προτείνονται από τους θιασώτες της “άμυνας” προληπτικές μέγα-κατασκευές, όπως γιγαντιαία φράγματα στη Βόρεια Θάλασσα, ως τρόπος προστασίας απέναντι στην άνοδο των επιπέδων της θάλασσας. Δύο γιγαντιαία φράγματα στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία θα συνδέουν τη Σκωτία (Ηνωμένο Βασίλειο) με τη Νορβηγία απέναντι, κι ένα τεράστιο φράγμα στη Μάγχη που θα συνδέει την Αγγλία με τη Γαλλία, θεωρείται πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή. 

  Ο Ολλανδός Sjoerd Groeskamp, ωκεανογράφος στο Royal Dutch Institute for Sea Research, ισχυρίζεται ότι αυτά τα φράγματα θα μπορούσαν να προστατεύσουν περισσότερους από 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους από την άνοδο των επιπέδων της θάλασσας. Ένα τέτοιο σχέδιο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ειδικό έντυπο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, με την υπογραφή του Groeskamp και του συνάδελφου του Joakim Kjellson. Αυτό το φαραωνικό σχέδιο, που όμοιό του δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος μας, προτείνει την κατασκευή ενός φράγματος μήκους 475 χλμ. (που θα αποτελείται στην ουσία από δύο τμήματα) ανάμεσα στο βόρειο άκρο της Σκωτίας και τις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και ενός άλλου φράγματος, μήκους 160 χλμ., μεταξύ δυτικής Γαλλίας και νοτιοδυτικής Αγγλίας (Κορνουάλη). Σύμφωνα με το σχέδιο το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 250-500 δισεκατομμύρια Ευρώ και θα είναι "μόνο" το 0,1% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), αλλά για 20 χρόνια, και των 14 χωρών που θα προστατευτούν από αυτά τα φράγματα.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.