TAGS

  Δυτικά Βαλκάνια στην ομίχλη

  17/02/2020 • 07:56
  Δυτικά Βαλκάνια στην ομίχλη
  • shares

  Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (WB6), εξουθενωμένες εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής τους στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζουν όλο και περισσότερο σημάδια κόπωσης και  απογοήτευσης, ενώ το πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό τους γίνεται όλο και πιο τοξικό. Μπορεί ο νέος Επίτροπος της Ε.Ε. Olivér Várhelyi, αρμόδιος για τη διεύρυνση, να υποστηρίζει ότι η πολυαναμενόμενη νέα μεθοδολογία των Βρυξελλών θα καταστήσει την ενταξιακή διαδικασία "πιο αξιόπιστη, με ισχυρότερη πολιτική βούληση, πιο δυναμική και προβλέψιμη", ωστόσο η έλλειψη ενθουσιασμού εκ μέρους των δυτικοβαλκανικών χωρών είναι πλέον εμφανής.
   
  Το ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει στα Δυτικά Βαλκάνια

  Η νέα στρατηγική προσχώρησης στην Ε.Ε. φαίνεται απίθανο να αναστρέψει μια μακρά διαδικασία απογοήτευσης και απομάκρυνσης των χωρών της περιοχής από το ευρωπαϊκό όραμα. Ειδικά την απογοήτευση της πλειοψηφίας των πολιτών τους που, έχοντας χάσει την πίστη στις θετικές προοπτικές, συνεχίζουν να μεταναστεύουν αθρόα προς τη Δύση. Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού για την ένταξη στην Ε.Ε. δείχνει πως η εικόνα της Ευρώπης βρίσκεται σε πολύ χαμηλή εκτίμηση ανάμεσα στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ίσως οδηγήσει κι αυτή τη νέα στρατηγική ένταξης εκ μέρους των Βρυξελλών να είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

  Οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες στις χώρες της περιοχής αντιδρούν, σιωπηρά για την ώρα, στις νέες απαιτήσεις των Βρυξελλών, παρά τη δήθεν πρόθεσή τους να "ενισχύσουν την ενταξιακή διαδικασία". Παρότι οι κυβερνήσεις των WB6 υποστηρίζουν πως εξακολουθούν να ασχολούνται με την προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εντούτοις το 2020 προβλέπεται να είναι ένα «θερμό» πολιτικό έτος στο οποίο οι περισσότερες χώρες της περιοχής διεξάγουν τοπικές ή γενικές εκλογές ή και τις δύο π.χ. η Βόρεια Μακεδονία θα έχει πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου του 2020,  ενώ η Σερβία έχει προκηρύξει εθνικές εκλογές  για τις 26 Απριλίου 2020.
   
  Συνασπισμένη η σέρβικη αντιπολίτευση απέναντι στον Βούτσιτς

  Η Σερβία, μια χώρα με βαθείς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά και με την Ευρώπη, μετά την αυταρχική περίοδο του καθεστώτος Μιλόσεβιτς κατά τη δεκαετία του 1990, βρίσκεται και πάλι υπό ένα αυταρχικό καθεστώς, με επίφαση δημοκρατίας, εκείνο του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά την περίοδο του Μιλόσεβιτς η κατακερματισμένη αντιπολίτευση έπρεπε τελικά να συνασπιστεί εναντίον του για να καταφέρει να τον ρίξει. Έτσι και σήμερα η σέρβικη αντιπολίτευση, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές  μεταξύ των κομμάτων, έχει συνειδητοποιήσει πως μόνον ενωμένη σ' έναν ευρύτερο συνασπισμό θα καταφέρει να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που βρίσκεται ιδεολογικά κοντά στον Βίκτορ Όρμπαν, στον Νίκολα Γκρουέφσκι (πρώην εθνολαϊκιστική πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας), στον Ερντογάν και φυσικά στον Πούτιν.

  Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν έχει άλλη πολιτική στρατηγική από το να διατηρήσει την εξουσία του. Γι 'αυτό και επί οκτώ χρόνια (ανήλθε στην εξουσία το 2012), κρατάει την πλειονότητα των Σέρβων πολιτών στη φτώχεια και στο φόβο, εκβιάζοντας και καταπιέζοντάς τους. Η κριτική και αντίδραση απέναντι στον αυταρχισμό του Βούτσιτς δεν προέρχεται μόνον από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο στην Σερβία, που είναι παραδοσιακά στριμωγμένος, αλλά και από τους συντηρητικούς κύκλους της Δεξιάς, τον λεγόμενο “πατριωτικό” χώρο, και φυσικά από τους οπαδούς των φιλελεύθερων αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας.
   
  Λαϊκή εξέγερση στο Μαυροβούνιο


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.