TAGS

  H αλβανική «φούσκα» των ακινήτων έσκασε... με το σεισμό

  03/12/2019 • 14:00
  H αλβανική «φούσκα» των ακινήτων έσκασε... με το σεισμό
  • shares

  Στις 26 Νοεμβρίου 2019 η Αλβανία συγκλονίστηκε από έναν ισχυρό και καταστροφικό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός και φονικός: 51 νεκροί, αρκετοί αγνοούμενοι, 2.000 τραυματίες, πάνω από 1.465 πολυκατοικίες κατεστραμμένες και κατεδαφιστέες (οι 700 μόνον στο Δυρράχιο), τουλάχιστον 10.000 άστεγοι, ενώ οι μετασεισμοί ξεπέρασαν τους 500. Ανυπολόγιστες ακόμη είναι οι οικονομικές ζημίες σε Δυρράχιο, Τίρανα και στις γύρω περιοχές, ειδικά στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία θρήνησε 23 νεκρούς. Το σίγουρο είναι πως η Αλβανία θα χρειαστεί πολύ χρόνο, προσπάθειες και πόρους για να αποκαταστήσει τα πλήγματα του Εγκέλαδου, που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις επιπτώσεις ενός μικρού πολέμου.

  Βαλκανική “διπλωματία των σεισμών”

  Αυτός ο καταστροφικός σεισμός ανέδειξε κυρίως δύο φαινόμενα. Το πρώτο ήταν εκείνο της αυθόρμητης αλληλεγγύης που, από την πρώτη στιγμή της είδησης της μεγάλης καταστροφής, κινητοποίησε μαζικά, όχι μόνο τους Αλβανούς της διασποράς, και ειδικά εκείνους που ζουν σε Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και τους γειτονικούς λαούς και χώρες, που έσπευσαν προς βοήθεια. Πρώτο το γειτονικό αλβανόφωνο Κόσοβο ως “αδελφή χώρα” έσπευσε να ανταποδώσει στο δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας την αλληλεγγύη, που εκείνος επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης και του πολέμου στο Κόσοβο τα έτη 1998-1999, όταν δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αλβανία.

  Η Τουρκία έσπευσε προς βοήθεια προκειμένου να εμφανιστεί ως “προστάτης” στα μάτια της αλβανικής κοινής γνώμης, που αντιλαμβάνεται ωστόσο την ανιδιοτέλειά της, καθώς η Τουρκία διατηρεί στο Δυρράχιο βάση υποβρυχίων. Η Ιταλία και η Ελλάδα, που έστειλαν όχι μόνον ομάδες έμπειρων διασωστών αλλά και υλικοτεχνική βοήθεια, έτυχαν ένθερμης υποδοχής από τους πληγέντες Αλβανούς, αλλά και ευμενών σχολίων από τον αλβανικό Τύπο, υπενθυμίζοντας το μακρινό 1997, όταν και πάλι αυτές οι δύο γειτονικές χώρες επενέβησαν ως ειρηνοποιοί και για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μιας χώρας που βρέθηκε τότε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

  Εκείνο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη θετική εντύπωση πάντως ήταν η θετική ανταπόκριση του Βελιγραδίου. Αυτή τη φορά την κίνηση “καλής θέλησης” και αλληλεγγύης προς την Αλβανία έκανε η Σερβία, που προθυμοποιήθηκε να στείλει βοήθεια και διασώστες για την ανακούφιση της τραγωδίας του αλβανικού λαού.  Αυτή η κίνηση και η ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε θύμισε, ως ένα βαθμό, την ελληνο-τουρκική “διπλωματία των σεισμών” του 1999, πριν ακριβώς 20 χρόνια, όταν οι δύο χώρες ταρακουνήθηκαν από φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς και αποφάσισαν να ξεπαγώσουν τις σχέσεις τους και να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Υπάρχει άλλωστε μεταξύ τους και το ζήτημα του Κοσόβου, που παραμένει ανοικτό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.