TAGS

  Η Γερμανία κλείνει το μάτι στην Κίνα με φόντο την «5η Γενιά»

  03/12/2019 • 14:00
  Η Γερμανία κλείνει το μάτι στην Κίνα με φόντο την «5η Γενιά»
  • shares

  Ένα πολύπλοκο «παζλ» οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με πρόσχημα την «ασφάλεια» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και με φόντο τις εξαιρετικά πιθανές απειλές για τη δημόσια υγεία, συνιστά η υπόθεση της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G networks), η εμπλοκή του κινεζικού κολοσσού της Huawei σε αυτά, η επιθετική εμπορική τακτική των ΗΠΑ και η άρνηση του Βερολίνου να ακολουθήσει την Ουάσιγκτον στην αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο.

  Το 5G υπόσχεται πως θα είναι εκατό φορές πιο γρήγορο από το 4G, επιτρέποντας την εφαρμογή νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, από τη διαδικτυακή διασύνδεση του αυτοκινήτου μας, μέχρι την είσοδο της λεγόμενης «επαυξημένης» ή «ενισχυμένης» πραγματικότητας στην καθημερινή ζωή. Τα όρια μοιάζουν απεριόριστα, όπως και τα προσδοκώμενα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών, πολυεθνικών ομίλων του κλάδου, ωστόσο, το «μήλο» σε αυτόν τον ψηφιακό «παράδεισο» πιθανόν να είναι το κόστος στην υγεία.

  Ήδη από το 2017, γιατροί και επιστήμονες κυκλοφόρησαν το «5G Appeal», ένα ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενέργειες που αφορούν τα δίκτυα 5G, μιλώντας για τις επικείμενες επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, οι αλλαγές στις αποκρίσεις των κυττάρων στο άγχος και οι γενετικές βλάβες. Μέχρι τώρα, πάνω από 250 προσωπικότητες έχουν υπογράψει το συγκεκριμένο ψήφισμα. Τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Περιβάλλοντος των Βρυξελλών, Σελίν Φρεμό, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Παράλληλα, το Μάιο, μια διαδήλωση στην Βέρνη της Ελβετίας κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση κεραιών δικτύου 5G σε ορισμένους δήμους.

  Αν όμως οι δημοτικές αρχές δεν φαίνονται πρόθυμες να συμμεριστούν τον ενθουσιασμό των «προφητών» του νέου τεχνολογικού «Ελντοράντο», τα κράτη εμφανίζονται προθυμότατα για το αντίθετο, με μόνο μέλημά τους την καλύτερη θέση στην κούρσα του ανταγωνισμού. Έτσι, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκή Ένωσης σε ό,τι αφορά την κινεζική «αδημονία» να τρέξει πρώτη τη νέα τεχνολογία, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει νέες απαιτήσεις ασφάλειας που όμως δεν ορίζουν σαφή όρια - όπως το θέτει η ανάλυση του Foreign Policy - για την Huawei και την επίσης κινεζική ZTE που προμηθεύουν τεχνολογία στα γερμανικά δίκτυα 5ης γενιάς.

  Η Huawei είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα ασύρματα κυψελωτά δίκτυα και ήδη πρωτοπορεί στον διεθνή ανταγωνισμό για την εφαρμογή του 5G. Σε μια προσπάθεια να δώσουν χρόνο στις δικές τους εταιρείας να ανακάμψουν, ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να φρενάρουν την Huawei, προβάλλοντας προσχηματικές «ανησυχίες» ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την εταιρεία για συλλογή πληροφοριών και για σαμποτάρισμα, ουσιαστικά, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  30/10/2019 • 07:14

  Κομβικός παράγοντας το κίνητρο σε Λονδίνο και Νάπολι

  Προβάδισμα νίκης σε εκτός έδρας αποστολές έχουν απόψε η Λειψία, η Αμπερντίν και η Ρέϊντζερς. Με βάση το κίνητρο μπορεί να καταφέρει κάτι καλό η Γιουνάϊτεντ στο Λονδίνο ενώ ματς με πολλά γκολ περιμένουμε στη Νάπολι.