Παναθηναϊκός ΟΠΑΠΠρομηθέας ΠατρώνΑΕΚΠεριστέριΠΑΟΚΗφαιστος ΛήμνουΠανιώνιοςΑρηςΛαύριοΚολοσσός H HotelsΗρακλήςΙωνικός ΝικαίαςΕρμής ΑγιάςΡέθυμνο Cretan Kings
TAGS

  Requiem for a dream

  Το καλοκαίρι του 1993 ήταν παράξενη εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από το τελευταίο non show στην ιστορία του πρωταθλήματος αφού δεν είχε εμφανιστεί στον 4ο τελικό των πλέι οφ στο ΣΕΦ και ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος είχε βάλει στο μυαλό του τη δημιουργία μιας ανίκητης υπερομάδας.
  25/12/2018 • 15:16
  Βιβλίο για τον Ντράζεν Πέτροβιτς
  • shares
  Το καλοκαίρι του 1993 ήταν παράξενη εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από το τελευταίο non show στην ιστορία του πρωταθλήματος αφού δεν είχε εμφανιστεί στον 4ο τελικό των πλέι οφ στο ΣΕΦ και ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος είχε βάλει στο μυαλό του τη δημιουργία μιας ανίκητης υπερομάδας. Για να το πετύχει έκανε μια μυθική πρόταση στον Ντράζεν Πέτροβιτς προσπαθώντας να τον πείσει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ο στόχος ήταν να παντρέψει στην ίδια ομάδα τους δύο κορυφαίους σκόρερ όχι μόνο της εποχής τους αλλά πιθανώς και όλων των εποχών: Τον Νίκο Γκάλη και τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Ποτέ κανείς, ούτε ο ίδιος ο Παύλος Γιαννακόπουλος έμαθε αν ο Ντράζεν θα έλεγε ναι στην πρόταση του. Το νήμα της ζωής του Μότσαρτ κόπηκε άδοξα εκείνο το καλοκαίρι σε ένα εθνικό δρόμο της Γερμανίας.

  Το βιβλίο με ελληνικό τίτλο ‘’Ντράζεν Requiem’’ που μόλις κυκλοφόρησε από τις mvppublications αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην περιβόητη υπόθεση μεταγραφής προσπαθώντας να ρίξει φως στις προθέσεις του Ντράζεν που άλλαζαν από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα. Πέρα από το συγκεκριμένο κεφάλαιο το βιβλίο αποτελεί μια πραγματικά αριστουργηματική βιογραφία ή καλύτερα μυθιστορηματική βιογραφία. Η ζωή του Ντράζεν από τη γέννηση του μέχρι τον απρόσμενο χαμό του περνάει σαν φιλμ μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων της οικογένειας του, συμπαίκτες ή και αντιπάλους. Ο συγγραφές Τοντ Σπερ, Αυστραλός που έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ έκανε μια υπέροχη και….εξαντλητική δουλειά μιλώντας με περισσότερα από 150 άτομα και ανακατεύοντας αρχεία τριών δεκαετιών.

  Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την τεράστια προσπάθεια που έκανε ο Ντράζεν για να φτάσει στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη όταν έκανε τη δύσκολη μετάβαση από την Ευρώπη στο ΝΒΑ όπου μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα από σούπερ σταρ σε κομπάρσο. Ο Σπερ ρίχνει φως ακόμη και στις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Γερμανία το καλοκαίρι του 1993, ενώ αφιερώνει τον επίλογο του βιβλίου στην τεράστια επίδραση του ‘’Μότσαρτ’’ όχι μόνο στο Κροατικό αλλά και σε όλο το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ. Στα 22 κεφάλαια υπάρχουν όλες οι μεγάλες στιγμές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ που πρωταγωνίστησε ο Ντράζεν στη δεκαετία του ’80 αλλά και του ΝΒΑ που μετακόμισε στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, καθώς και η παρουσία του σε όλους τους μεγάλους σταθμούς της ενιαίας εθνικής Γιουγκοσλαβίας και της νεοσύστατης εθνικής Κροατίας. Κυρίως, όμως δίνεται μια γλαφυρή περιγραφή του ανθρώπου πίσω από τον αθλητή, οι ανασφάλειες του Ντράζεν, οι ατελείωτες εργατοώρες που δαπάνησε σε προπονήσεις, το πείσμα του να φτάσει στην κορυφή.

  Στην σχετική μικρή αθλητική βιβλιοπαραγωγή του τόπου το συγκεκριμένο βιβλίο καταλαμβάνει επάξια μια πολύ ψηλή θέση. Την διασκευή-μετάφραση επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος των καναλιών Novasports και συγγραφέας Δημήτρης Καρύδας. Πέρα από ένα εκτενή πρόλογο του πρόσθεσε στη μετάφραση και πολλά στοιχεία από το προσωπικό του αρχείο που είτε επεξηγούν, είτε διαφωτίζουν ή ακόμη και διορθώνουν το αρχικό κείμενο σχετικά με γεγονότα από την καριέρα του Ντράζεν Πέτροβιτς ειδικά από τη δεκαετία του ’80.

  Το novasports.gr προσφέρει σε 10 τυχερούς το βιβλίο Ντράζεν Requiem. Πάρε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε...
  Γράψτε το σχόλιο σας...